Selecteer de taal

malawi l malawi m malawi r

Malawi is een van de armste landen ter wereld. Het ontbreken van een zeehaven, de traditionele gerichtheid op de verbouw van thee en tabak op plantages, samen met het lage opleidingsniveau van de bevolking maken de economische situatie dramatisch. Het land heeft hulp nodig om zich te ontwikkelen.

Veel mensen in Malawi wonen erg primitief. Zij hebben geen stromend water, geen elektriciteit, geen eigen vervoer. De wegen zijn slecht en alles gaat te voet.

malawi Malawi is op 6 juli 1964 als onafhankelijke staat ontstaan uit het Britse protectoraat Nyasaland. Malawi is een van de armste landen ter wereld.

De afwezigheid van delfstoffen (alhoewel er inmiddels een aantal mijnbedrijven zeldzame aardmetalen ontdekt hebben en bezig zijn hiervoor de mijnrechten te verkrijgen), het ontbreken van een zeehaven, de traditionele gerichtheid op de verbouw van thee en tabak op plantages, samen met het lage opleidingsniveau van de bevolking maken de economische situatie dramatisch.

Bescheiden lichtpuntjes zijn er echter ook. Zo is vooruitgang gemaakt wat betreft de distributie van aidsremmende middelen, worden met een zeker succes pogingen gedaan om Malawi als toeristische bestemming op de kaart te zetten -waarbij met name de uitzonderlijke vogelpopulatie, het Malawimeer en de ongerepte safarigebieden ingezet worden- én zijn hulpverleners steeds meer bezig met duurzame hulp: niet (alleen) voedsel, maar ook educatie van de lokale bevolking inzake voedselvoorziening en ziektepreventie.  

Malawi – ‘the warm heart of Africa’ – heeft een oppervlakte van 118.484 km². Daarmee is het land bijna drie keer zo groot als Nederland. Desalniettemin is het één van de kleinste landen van zuidelijk Afrika. Malawi telt ongeveer 19 miljoen inwoners.

Malawi is door het Economist Magazine uitgeroepen tot land van het jaar 2020 voor "het nieuw leven inblazen van de democratie in een autoritaire regio"